Baak






Afstand6,2 km
Afstand vanaf Zutphen10 km
StartlocatieWichmondseweg 30, Baak
ParkerenWichmondseweg 30, Baak
Aard van de wandelingGevarieerd, boomrijk
Horeca
Wichmondseweg 30, Baak

Route - Kaart - jouw foto's van deze route

Baak is een klein Nederlands dorp in de Gelderse Achterhoek, gemeente Bronckhorst, tussen Steenderen, Vorden en Wichmond, op een kleine tien km van Zutphen. Tot 2004 maakte Baak deel uit van de voormalige gemeente Steenderen.


Het is onduidelijk waar de naam Baak vandaan komt. Een mogelijke verklaring is dat hij stamt van het Germaanse woord 'baki', dat beek betekent. Dit zou een logische verklaring zijn, aangezien Baak aan de Baakse beek gelegen is. In de naam van Baak zou ook het Middelnederlandse woord 'beke' te herkennen zijn, dat eveneens 'beek' betekent. Een legende vertelt een andere oorsprong van de naam van het dorp. In Baak zou ooit een kalf in de kerktoren terechtgekomen zijn dat uit het raam kwam te hangen en 'boaaak, boaaak' begon te loeien. Duidelijk is dat dit niet meer dan een volksvertelling is.

Auteur: Wikipedia

Huis Baak is een kasteel en landgoed binnen de dorpsgrenzen langs de weg naar Wichmond in Baak, in de Nederlandse provincie Gelderland.Huis Baak wordt al in 1294 voor het eerst genoemd. Het huis is in deze tijd bezit van de graven van Gelre. Vanaf 1691 was het in het bezit van het geslacht Van der Heyden, vervolgens na erfenis van 1868 tot 1890 in de familie Van Middachten waarna het, opnieuw door vererving, overging naar het geslacht Helmich die de Baakse bossen nog steeds bezit en verpacht. In 1738 en 1739 werd het door Gerrit Ravenschot uit Zutphen herbouwd en vernieuwd met gebruikmaking van enig muurwerk van het middeleeuwse slot. Onder meer werd op het landgoed een boerenwoning bijgebouwd. Ook in 1878 werd er uitgebreid.
Na het oversteken van de Vordenseweg loop je ’t Hertenbosch in, een bescheiden bosgebied dat sinds 1890 eigendom is van de familie Helmich, naar wie de wandeling vernoemd is. ’t Hertenbosch staat bij liefhebbers bekend om de bijzondere flora, met soorten als Italiaanse aronskelk en groot heksenkruid.
Een meer geschikte curiositeit voor oktober zijn de beuk en zomereik die in hetzelfde gat zijn geplant, rechts van het pad. Het is een truc van de boswachter om lange, rechte balken van eikenhout te kweken. De eik staat daarbij in de schaduw van de beuk, en groeit dan doelgericht omhoog.
In ’t Hertenbosch maakten decennia lang roeken hun nesten in de hoge bomen ten zuiden van de waterpartij. Roeken broeden in kolonies en zijn daarbij nogal luidruchtig. Ook kunnen boeren schade ondervinden als de vogels door het afdekfolie op graskuilen pikken. Mogelijk is daarom de kolonie verstoord, er broeden nu geen roeken meer. Dergelijke acties zorgen landelijk voor dalende aantallen van deze kraaiachtige.

Auteur: Natuurmagazine Roots